Pop-up store openen: Handige tips om mee te beginnen

20.12.2023
De afgelopen jaren zijn pop-up stores een populaire retailtrend geworden. Ze bieden retailers en merken een creatieve en innovatieve manier om tijdelijke en unieke winkelwerelden te creëren. Met behulp van pop-up stores kunnen producten worden gepresenteerd zonder zich voor een lange periode aan een winkelruimte te hoeven binden.

Dit flexibele bedrijfsmodel wordt door veel retailers als interessant beschouwd vanwege de lage kosten en het hoge aandachtspotentieel. Hoe je een eigen pop-up store kunt openen en dit in jouw voordeel kunt inzetten, lees je hier.


Wat is een pop-up store en welke voordelen brengt het met zich mee?

Een pop-up store is een tijdelijke winkel die voor een beperkte periode geopend is, meestal een paar dagen, weken of maanden. Pop-up stores kenmerken zich door hun korte openingstijden, hun onconventionele locaties en hun bijzondere inrichting en sfeer. Deze kunnen op verschillende locaties spontaan verschijnen, waaronder leegstaande winkelpanden, galerieën, evenementenlocaties, in winkelcentra of zelfs gewoon op straat. Ze zijn vaak zeer creatief en opvallend ontworpen om daarmee de directe aandacht van klanten te trekken.

Wil je een bedrijf starten en jouw bedrijfsconcept testen? Een pop-up store kan voor jou de ideale oplossing zijn. Zo kan je je proefondervinderlijk onderdompelen in de wereld van het ondernemerschap, zonder een engagement voor de lange termijn aan te gaan. Het aantrekkelijke van pop-up stores zijn de lage huurkosten van het pand, de kortdurende huurovereenkomsten en vooral de mogelijkheid om in korte tijd veel verkoop te realiseren.

Pop-up stores staan ​​er ook om bekend dat ze limited editions aanbieden van producten die alleen daar verkrijgbaar zijn. Dit creëert een gevoel van urgentie bij de klant en moedigt de klant aan om de winkel te bezoeken en een aankoopbeslissing te nemen voordat het te laat is.

Over het algemeen zijn pop-up stores een creatieve manier voor retailers om hun merk te promoten, nieuwe klanten aan te trekken en hun producten onder de aandacht te brengen in een unieke en bijzondere omgeving.


Shop categorieën behorend bij het onderwerp pop-up stores


Waarom zou je een pop-up store openen?

Pop-up stores bieden een goede mogelijkheid om in te spelen op seizoensbehoeften en te verkopen op momenten dat de vraag bijzonder groot is. Een pop-up store geeft je ook de mogelijkheid om jouw producten voordelig onder de aandacht te brengen en nieuwe klanten te behouden.

Het is belangrijk dat jouw winkel een unieke en uitzonderlijke verkoopervaring biedt, want alleen zo trekt je merk voldoende aandacht en blijft het langer in de gedachten van klanten.

Pop-up stores worden vaak ingezet om te kijken of de locatie voldoende klanten trekt en hoe het vraag- en aanbodprincipe zich in deze fase ontwikkelt.

Een pop-up store kan een geweldige manier zijn om een ​​nieuwe trend, product of productlijn onder de aandacht te brengen en de vraag ernaar te testen voordat het in grote hoeveelheden wordt geproduceerd.

Door een pop-up store te openen op een drukke locatie kunnen bedrijven en merken hun zichtbaarheid en bekendheid vergroten en de aandacht trekken. Ze bieden bedrijven de mogelijkheid om unieke en boeiende klantervaringen te creëren om daarmee klanten te kunnen aantrekken en verrassen.

Bovendien bieden ze bedrijven een flexibele mogelijkheid om hun producten op verschillende locaties te presenteren, zonder dat ze langdurige huurovereenkomsten of hoge huren hoeven af te sluiten. Een pop-up store kan ook helpen overtollige voorraad of seizoensproducten te verkopen.

Samenvattend biedt een pop-up store een verscheidenheid aan voordelen voor bedrijven en merken, waaronder het creëren van aandacht en merkbekendheid, het testen van nieuwe producten en het creëren van boeiende klantervaringen.


6 stappen - voor een succesvolle opening

Het openen van een pop-up store brengt uitdagingen met zich mee. Waar je rekening mee dient te houden - om ervoor te zorgen dat de opening soepel en succesvol verloopt - lees je in de onderstaande stappen.

Bedenk vooraf welke doelen je wilt nastreven om te kunnen profiteren van de pop-up ideeën. Daarom moet de klantervaring uitzonderlijk zijn. Wat je ook wilt verkopen, jouw product mag niet je enige focus zijn. Het gaat in de eerste plaats om wat jij wilt dat klanten ervaren.

Terugkomend op de doelen: je moet je bewust zijn van wat je wilt bereiken met de pop-up store. Wil je meer aandacht voor jouw merk of ben je simpelweg geïnteresseerd in maximale omzet en het aantrekken van nieuwe klanten?


 

 • Hoe moeten klanten zich voelen in jouw winkel?
   
 • Hoe kan je jouw klanten aanzetten tot een aankoop?
   
 • Wat maakt jouw winkel anders dan andere?Als jouw concept eenmaal vorm heeft gekregen, is het belangrijk om daarbij je planning en budget in gedachten te houden, zodat er een stabiele basis ontstaat voor de rest van je taken.

Er zijn drie manieren om een ​​locatie te vinden. Ofwel zoek je zelf naar een geschikt pand, je kan ook gebruik maken van online platforms waarbij je direct kunt vergelijken met ander vastgoed, ofwel schakel je een makelaar in die voor jou op zoek gaat.

De volgende vragen kunnen jouw zoektocht wellicht iets makkelijker maken:


 

 • Waar zou je de pop-up store willen openen?
   
 • Welke locatie past bij u en uw winkel?
   
 • Welke stad of wijk is het meest logisch?
   
 • Ben je vooral afhankelijk van inloopklanten?
   
 • Hoe groot moet de locatie zijn?
   
 • Moet er ook wat ruimte buiten zijn? Of vindt de verkoop alleen binnen plaats?
   
 • Welk gevoel wil je dat de ruimte jouw klanten geeft?

Om jouw bedrijfje te kunnen openen, moet je het registreren. Hiervoor zal een contract opgesteld gaan worden. Hierin staat dat je, tijdens de in het contract aangegeven periode, huurder bent van de ruimte. Verder staat er in wat je wel en niet mag doen met de ruimte. Naast jouw contract heb je voor sommige activiteiten ook nog een vergunning nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het schenken van alcohol of het verkopen van voedsel. Het is overigens altijd een goed idee om aan je makelaar en/of verhuurder te vragen welke regels en wetten er gelden voor het gebruik van de ruimte.

Afhankelijk van welke rechtsvorm u kiest, is een inschrijving in de Kamer van Koophandel vereist. Om jouw werknemers een wettelijke ongevallenverzekering te kunnen aanbieden, is een lidmaatschap van een beroepsvereniging wenselijk.

Last but not least moet je de hygiënevoorschriften in acht nemen wanneer je met voedsel in het algemeen wilt werken.

Nadat je een basis hebt gelegd, moet je gaan nadenken over marketing. Dit hoeft niet alles te kosten. Creativiteit trekt doorgaans de aandacht.


Enkele ideeën zouden kunnen zijn:


 

 • Samenwerkingen met bloggers uit de regio
   
 • Posts, stories en reels op je Instagram-account plaatsen
   
 • Guerrillamarketing: posters in etalages die door hun bijzondere vormgeving de aandacht trekken van voorbijgangersProfiteer van elke gelegenheid om je creativiteit de vrije loop te laten. Het kan al voldoende zijn wanneer je met anderen over jouw project praat. Via mond-tot-mondreclame kom je in contact met anderen en met een beetje geluk levert dat contacten op die jouw weer kunnen ondersteunen.

Om alles soepel te laten verlopen, behoren personeelsbezetting en betalingen tot de belangrijkste punten in het verkoopproces.

Personeel

Heb je personeel nodig, dan zijn uitzendkrachten in de regel geschikt. Of wellicht vind je iemand in jouw familie- of vriendenkring, in vacaturebanken, op een vacaturebeurs of op de verschillende platforms die werknemers aanbieden.

Betalingen

Omdat we in een gedigitaliseerde wereld leven, zijn er steeds meer opties en diensten die kunnen worden gebruikt en nuttig zijn.

Een belangrijk punt in een pop-up store is tijd. Omdat het pop-up store-model gebaseerd is op snelheid en eenvoud, is een eenvoudig iPad-kassasysteem ideaal.

Dit werkt via de tablet/iPad en bespaart aanbieders veel tijd en geld. Het grootste voordeel is hoe gemakkelijk het te gebruiken is. Iedereen kan direct en vooral snel aan de slag zonder lange trainingen of scholingen.

De opening is een mooie gelegenheid om je bedrijf onder de aandacht te brengen. Het doel van een pop-up store is om in korte tijd zoveel mogelijk indrukken op te doen en daarom moet je er alles aan doen om de eerste dag zo indrukwekkend mogelijk te maken.

Organiseer bijvoorbeeld een openingsfeest. Dit geeft je de mogelijkheid om zoveel mogelijk klanten te bereiken en een blijvende indruk achter te laten.

Iedereen is blij met speciale en exclusieve aanbiedingen - bied dat dan ook je klanten aan, bijvoorbeeld samen met een 'photobooth' in combinatie met sociale media, zodat je daar kan worden gelinkt en daarmee meteen reclame maakt.

Ken je iemand die een cateringservice aanbiedt of DJ is en van wie je graag gebruik wilt maken? Geen probleem, bied een samenwerking aan. Beide partijen profiteren hiervan. Niet alleen bereik je meer klanten, je bespaart ook kosten omdat deze dan overeenkomstig worden verdeeld.

Last but not least: vergeet niet alles op papier te zetten, zodat de samenwerking soepel verloopt en toekomstige samenwerking mogelijk blijft.


Wat kost een pop-up store?

De kosten voor een pop-up store kunnen variëren afhankelijk van locatie, grootte, duur en uitrusting. Je moet echter rekening houden met enkele kostbare factoren, namelijk huur, inrichting, personeel, verzekeringen en marketing. Een ruwe schatting van de kosten kan liggen tussen enkele honderden tot enkele duizenden euro's per maand.

De belangrijkste kosten voor een pop-up store bestaan ​​uit de huur en bijkomende kosten voor de winkelruimte. Huurprijzen kunnen sterk variëren afhankelijk van de locatie en duur van de pop-up store. Populaire winkelgebieden of drukke stadsdelen kunnen hogere huurkosten hebben dan minder bezochte gebieden. De duur van de pop-up store kan ook van invloed zijn op de kosten, omdat huurovereenkomsten voor langere termijn doorgaans lagere huurprijzen mogelijk maken.

Daarnaast kunnen er kosten verbonden zijn aan het inrichten van de winkel. Dit omvat het ontwerp en de inrichting van de winkel, de aankoop van stellingen, meubels, verlichting en andere apparatuur. Deze kosten zijn afhankelijk van de individuele eisen van de pop-up store en kunnen variëren afhankelijk van het bedrijfsmodel en de ontwerpideeën.

Andere kosten zijn onder meer opslag en logistiek. Indien de pop-up store producten op locatie opslaat, zijn er kosten voor het huren van opslagruimte en het beheren van de voorraad. Daarnaast kunnen er transportkosten van toepassing zijn voor het vervoer van de producten van en naar de pop-up store. Er moet ook rekening worden gehouden met marketing- en advertentiekosten. Om bekendheid te geven aan de pop-up store kan het nodig zijn promotionele activiteiten te ontplooiien, zoals advertenties, flyers, posters of online adverteren. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de marketingstrategie die je kiest.

Ten slotte moet ook rekening worden gehouden met de personeels- en exploitatiekosten. Het in dienst nemen van medewerkers voor het beheer van de pop-up store kan personeelskosten met zich meebrengen. Daarnaast kunnen er exploitatiekosten zoals elektriciteit, water, verzekering en afvalverwerking van toepassing zijn. Het is belangrijk op te merken dat de exacte kosten van een pop-up store sterk afhankelijk zijn van individuele omstandigheden. Zorgvuldige planning en budgettering zijn cruciaal om de kosten onder controle te houden en het succes van de tijdelijke shop te maximaliseren.


Conceptideeën voor een pop-up store 

mode en accessoires

gezondheid en schoonheid

kunst en ambachten

eten en drinken

technologie en gadgets

reizen en avontuur

muziek en vermaak

boeken en kantoorbenodigdheden


Conclusie

Over het algemeen kan worden gesteld dat pop-up stores een interessante mogelijkheid bieden om nieuwe doelgroepen aan te spreken, producten te testen en een tijdelijke merkaanwezigheid te creëren. Door het bijzondere design en de beperkte tijdsduur creëren ze een zekere exclusiviteit en nieuwsgierigheid bij klanten.

Het is echter belangrijk om een ​​zorgvuldige strategie te volgen bij het plannen en implementeren van een pop-up store. Om een ​​positief effect te bereiken en de omzet te verhogen, moeten de locatiekeuze, de doelgroepbenadering en de inrichting van de winkel goed doordacht zijn. Bovendien moeten de kosten en baten van de pop-up store zorgvuldig worden afgewogen om ervoor te zorgen dat de investering de moeite waard is en dat de pop-up store daadwerkelijk de gewenste resultaten oplevert.

Uiteindelijk vormen pop-up stores een unieke mogelijkheid om een ​​merk te promoten en om nieuwe klanten aan te trekken.


Veelgestelde vragen op een rij

Pop-up stores zijn een populaire marketingstrategie om de aandacht te trekken, de interesse van klanten te wekken en te profiteren van verkoopkansen op de korte termijn. Ze kunnen worden gebruikt door gevestigde merken, start-ups of online retailers om hun producten of diensten mee te presenteren, nieuwe doelgroepen te bereiken of een specifieke boodschap over te brengen.

Een pop-up store, ook wel tijdelijke winkel of tijdelijke shop genoemd, is een tijdelijke fysieke winkelruimte die vaak 'op-popt' op drukbezochte plekken of op ongebruikelijke locaties. In tegenstelling tot traditionele winkels zijn pop-up stores slechts een beperkte periode geopend, variërend van een paar dagen, weken tot maanden of maximaal een jaar.

Het willen starten met een pop-up store vergt een zorgvuldige voorbereiding en organisatie. Denk hierbij aan de doelstelling, de doelgroep, de locatie, het budget, de planning en nog veel meer zaken. Niet onbelangrijk, want ze dragen allemaal bij aan het succes van uw pop-up store.

Menu sluiten
Naar boven